SZKLANKA MLEKA projekt









PIJ MLEKO
BĘDZIESZ WIELKI


Nasza szkoła dostarcza chętnym uczniom mleko w kartonikach, które objęte jest dotacjami Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w szkołach.

Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka.

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i ważnych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Są one konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ mają kluczowe znaczenie w ich właściwym rozwoju fizycznym i umysłowym.

Wapń
Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie jego przetworów zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokaja niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik. Wapń wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm (w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%). Litr mleka krowiego dostarcza około 1,2 g wapnia.

Białko
Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, wystarczających do podtrzymania życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Musi być ono dostarczane organizmowi codziennie (nie jest magazynowane), a jego udział w dziennej diecie powinien wynosić 10-12%. Niedobór białka prowadzi do poważnych zaburzeń, takich jak zahamowanie wzrostu, spadek masy ciała, pogorszenie odporności itp.

Tłuszcz mleczny
Mleko zawiera jedynie kilka procent tłuszczu. Natomiast produkty mleczne, takie jak masło, sery, zawierają go od 30% do 80%. Osobom zagrożonym wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy czy nowotworu, bądź już chorującym zaleca się spożywanie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5-2,0%). Natomiast mleko o najwyższej zawartości tłuszczu (3,2% lub 3,5 %) zalecane jest dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.

Cukier mleczny
W mleku znajduje się od 4% do 5% cukru mlecznego. Ma on przede wszystkim korzystny wpływ na bioprzyswajalność wapnia. Jest również głównym źródłem węgla, który zapewnia prawidłową florę bakteryjną jelita grubego i dzięki temu właściwe jego działanie.

Witamina A
Witamina A jest konieczna do prawidłowego wzrostu i rozwoju nabłonka, podwyższa odporność błon śluzowych, odgrywa ważną rolę w przystosowaniu oczu do widzenia przy słabym oświetleniu.
Niedobór lub brak witaminy A objawia się niedowidzeniem o zmierzchu (tzw. kurza ślepota), pieczeniem spojówek w skutek ich wysychania i rogowacenia, a w cięższych stanach rozmiękaniem rogówki i jej owrzodzeniem, ponadto rogowaceniem skóry i wypadaniem włosów.

Witamina B2 (Ryboflawina)
Ryboflawina zawarta jest w koenzymach, które wchodzą w skład enzymów biorących udział w przemianie glukozy i aminokwasów w procesach utleniania komórkowego. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka.
Jej niedobór powoduje zmiany skórne, tj. zajady, łojotok, zmiany w obrębie rogówki i jamy ustnej, światłowstręt i zahamowanie wzrostu.

Witamina B12
Witamina B12 bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych, pobudzając wzrost komórek i przyczyniając się do tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych, a także krwinek białych. Uczestniczy również w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów.
Niedobór witaminy B12 powoduje niedokrwistość złośliwą.

Witamina D
Witamina D reguluje gospodarkę wapniową i fosforową organizmu przez ułatwianie wchłaniania i obniżanie wydalania wapnia i fosforu z moczem. Witamina D znajduje się w tranie, mleku, jajach, a jej prowitaminy w drożdżach, nowalijkach i tkankach zwierzęcych.
Jej niedobór powoduje krzywicę, utratę zębów, łamliwość kości, natomiast nadmierne dawki wywołują stan hiperkalcemii i odkładanie wapnia w tkankach miękkich.

SMACZNEGO !!!